Felsőoktatási szakképzés (FOSZ)
Turizmus
Levelező
Nappali

Turizmus vendéglátás FOSZ

Olyan szakembereket képzünk, akik szakmai idegen nyelvtudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és képesek a turizmus és vendéglátás területén felmerülő különböző feladatok hatékony ellátására. Szakreferensként és asszisztensként tudják segíteni a vezetők munkáját, önállóan és felelősségteljesen dolgozni, valamint tovább lépni a turizmus-vendéglátás alapképzésben.

Turizmus vendéglátás FOSZ
Neked
szól…
ha szeretsz emberekkel foglalkozni, utazni, ha kreatív, jó problémamegoldó és szervező vagy, ha kiválóan kommunikálsz, szívesen tanulsz idegen nyelveket és nem riadsz vissza a kihívásoktól, akkor itt a helyed! Érdeklődj, tájékozódj, legyél nyitott!

A képzés adatai

Képzési forma

Levelező

Képzési idő

4 félév

Képzési szint

Felsőoktatási szakképzés (FOSZ)

Tandíj

Nappali: 337 000 Ft/félév
Levelező: 305 000 Ft/félév

Képzés nyelve

Magyar

Megszerezhető végzettség

Felsőfokú közgazdász-asszisztens turizmus/vendéglátó szakirányon

Szakvezető

Dr. Kulcsár Noémi

A szakról röviden

A turizmus-vendéglátás mindössze két szó, mégis ezernyi jelentése van, sokszínű, élményekkel teli és emberközpontú szakma. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A sok apró részterület megismerése mellett megtanítunk arra, hogyan lásd a nagy egész működését rendszerben. 

Szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek

  1. a turizmusban és a vendéglátásban felmerülő különféle szakmai feladatok ellátására,
  2. vezetők munkáját segítő szakreferensi, asszisztensi feladatok ellátására,
  3. önálló, felelősségteljes munkavégzésre,
  4. továbblépésre a turizmus-vendéglátás alapképzésbe.

Gyakorlati lehetőségek

  1. Gyakorlatorientáltság: a szakképzés egy féléves turisztikai vállalatoknál, vállalkozásoknál eltöltött szakmai gyakorlattal zárul.
  2. Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat, az így kapott empirikus eredményeket szakmai-tudományos konferenciákon ismertetik, valamint konferenciakötetekben és szakfolyóiratokban publikálják.
  3. Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

Felépítése

A képzés általános szakmai ismeretekre és a választott szakiránynak (turizmus vagy vendéglátás) megfelelő ismeretekre épül. A négy féléves iskolarendszerű képzés első két félévében az általános szakmai ismeretek és a választott szakirány ismeretei párhuzamosan hallgathatók, a harmadik félév kizárólag a szakirányos ismeretek, míg a negyedik félév a szakmai gyakorlat elmélyítésének időszaka.

Specializációk

Turizmus; vendéglátás


Turizmus: a turisztikai vállalkozások (pl. utazási irodák, rendezvényszervezők, szállodák) különféle szakmai feladatainak és marketingtevékenységének támogatására képez szakembereket.


Vendéglátás: a vendéglátó és rendezvényszervező vállalkozások különféle gasztronómiai és catering feladatainak támogatására képez szakembereket.

Elhelyezkedés

A választott szakiránytól függően hallgatóink elhelyezkedhetnek többek között rendezvényszervezőként, utazásszervezőként, recepciósként, felszolgálóként vagy idegenforgalmi ügyintézőként.

Főbb témakörök

  1. Turizmus és szabadidő;
  2. Turizmusföldrajz;
  3. Idegenforgalmi szaknyelv;
  4. Turizmus marketing;
  5. Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek;
  6. Nemzetek kultúrája;
  7. Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment;
  8. Italismeret és italkészítési gyakorlat;
  9. Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment;
  10. Gasztronómiai technológiai ismeretek

Kapcsolódó képzések